Na Hradčanskom námestí v Prahe si pripomenuli okupáciu spred 76 rokov

13.03.2015 Celý región

13. marca (TASR) - Hradčanské námestie v Prahe bolo dnes, krátko pred 76. výročím okupácie Česka, Moravy a Sliezska nacistickým Nemeckom, dejiskom pietneho aktu za účasti predstaviteľov politickej scény, žijúcich pamätníkov, ako aj zástupcov ozbrojených síl.

Hostia položili vence k pamätníku prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka.

Náčelník českého generálneho štábu Petr Pavel pri tejto príležitosti označil vstup nemeckých jednotiek do priestorov Pražského hradu ako jedno z najväčších ponížení v novodobej histórii národa. Aj preto si podľa neho treba pripomínať toto výročie s tým, že už nikdy nedôjde k okupácii krajiny bez toho, aby sa bránila. Súčasne priznal, že ho mrzí nízka účasť, pretože počet účastníkov spomienkovej akcie bol podstatne nižší ako počet turistov, ktorí ju so záujmom sledovali.

Na Slovensku vyhlásili 14. marca 1939 nezávislosť a na jeho území vznikol Slovenský štát - satelit Tretej ríše na základe dohovoru Jozefa Tisa, Ferdinanda Ďurčanského a Adolfa Hitlera na stretnutí v Berlíne v predchádzajúci deň. V dňoch 14.-16. marca došlo súčasne k okupácii okliešteného zvyšku územia bývalého Československa - Česka, Moravy a Sliezska - nacistami. Už predtým sa niektoré časti krajiny pripojili k Nemecku (Sudety), k Poľsku (Tešínsko a severné Slovensko) a k Maďarsku (Podkarpatská Rus, časti východného a južného Slovenska).
 

Vyberte región